Mit és hogyan vizsgál a Fogyasztóvédelem a reklámozási gyakorlatban?

Mit és hogyan vizsgál a Fogyasztóvédelem a reklámozási gyakorlatban? 2Rekord létszámú érdeklődés mellett rendezte az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) az első közös workshopját az Igazságügyi Minisztérium (IM) szakembereivel a fogyasztóvédelmi hatóság reklámozási gyakorlatot érintő tevékenységével kapcsolatban. A kiemelt vizsgálati témák mellett a korábbi ellenőrzési eredmények és azok tapasztalatai is bemutatásra kerültek a közel száz, az ÖRT tagságát képviselő szakember számára.  >>

Zöld állítások fókuszban – Közös workshop a GVH-val!

Zöld állítások fókuszban - Közös workshop a GVH-val!

Közel százan regisztráltak a Gazdasági Versenyhivatal szakembereivel tartott workshopunkra, ahol a zöld állítások reklámokban való helyes használata volt fókuszban. A nagy érdeklődés egyértelmű üzenet számunkra, hogy az adott téma és természetesen az előzetes megfelelés fontos a tagvállalataink számára.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy Rigó Csaba Balázs a GVH elnöke elfogadta a felkérésünket és köszöntette a résztvevőket. Rövid beszédében kiemelte az előzetes megfelelés fontosságát és méltatta az ÖRT ez irányban végzett tevékenységét. A megnyitó után dr. Basa Andrea, a Fogyasztóvédelmi Iroda  vezetője tartott előadást a zöld állításokhoz kapcsolódó eddig lezajlott hatósági vizsgálatok tanulságairól és adott tájékoztatást a vállalatok számára elérhető támogatói anyagokról. Berezvai Zombor, a GVH vezető közgazdásza, a zöld állítások témavezetője pedig az elmúlt időszakban lezajlott kutatási eredményeket és az abból levonható tanulságokat mutatta be a nagyszámú hallgatóságnak. A workshopot a korábban már megszokott Q/A szekcióval zártuk, ahol a napi reklámkészítés gyakorlatához kapcsolódó kérdésekre kaptunk válaszokat a Hatóság kiváló szakemberei számára.

A Magyar Reklámetikai Kódex külön cikkelyben foglalkozik a zöld állítások témakörével, az ÖRT tagsága részére pedig külön elérhető a reklámkészítési gyakorlatot segítő zöld útmutatónk is.

AI és reklám – DIMSZ-ÖRT workshop

Milyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának a reklámozási gyakorlatra?
AI és reklám - DIMSZ-ÖRT workshopA mesterséges intelligencia és a reklámozás közös kapcsolódási pontjainak bemutatására szervezett workshopot a DIMSZ Adatvezérelt Marketing Szövetség, valamint az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT). Hogyan képzeljük el a jövő reklámozási gyakorlatát a közzétételi és az alkotási szakaszokban? Melyek azok a területek, ahol már megjelent vagy hamarosan megjelenik az AI? Lehet-e a mesterséges intelligencia etikus, lehet-e etikusságra tanítani? Milyen szerepe kell, hogy legyen a szabályozásnak és az önszabályozásnak ezen a területen?
Ezekre a kérdésekre adtak választ a meghívott szakemberek, akik komoly gyakorlati múlttal rendelkeznek akár az AI alkalmazási, de akár szabályozási területén is. Tovább>>

GVH-ÖRT workshop az új UCP Notice-ról

GVH-ÖRT workshop az új UCP Notice-rólAz Európai Bizottság decemberben tette közzé a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvhez készült útmutatóját (UCP Notice). Frissített útmutató magyar hatóság általi értelmezésének, vizsgálati szempontjainak megismerése érdekében tartott ÖRT workshopon a GVH elnöke Rigó Csaba Balázs az ipar, a fogyasztók és a szabályozók közös felelősségét hangsúlyozta. Dr. Zenisek Andrea a GVH fogyasztói iroda vezetője a változásokról, valamint a 2022. május 28-tól hatályba lépő, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény (Fttv.) új elemeiről tartott előadást tartott ÖRT tagságát és az MMSZ Zöld tagozatát képviselő szakemberek számára. Tovább>>

ÖRT-GVH sikeres közös előadás

ÖRT-GVH sikeres közös előadás

Megtisztelő volt számunkra, hogy Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke elfogadta felkérésünket egy közös előadásra a Márkaépítés2021 konferencián. A környezetábrázolás és a környezettel kapcsolatos megfelelő magatartási formák reklámban történő megjelenítésének gyakorlati megoldásai mellett kiemelt fókuszban volt a környezetvédelmi állítások – greenwashing – szempontjainak bemutatása, melyről az elnök úr beszélt az előadás során.

Az előadás anyaga >>

OGYÉI-ÖRT workshop az MDR rendelet alkalmazásáról

Több mind 35 fő részvételével tartottunk workshopot az MDR rendelet teljes körű alkalmazásáról, ahol az OGYÉI orvostechnikai főosztály vezetője dr. Szerdi Kornél tartott előadást. A részletes tájékoztatást követően, interaktív beszélgetés keretében fontos, az OT/GYSE kategóriák reklámozását érintő témákat is körbejártuk a Hatóság vezető képviselőjével.
MDR rendelet
Workshop prezentációja

GVH-ÖRT Zöld útmutató workshop

A környezetvédelemre vonatkozó állításokkal kapcsolatos, a GVH által kiadott „Zöld útmutató”-ról tartott workshopunkon több mint 60 tagunk vett részt. Felkérésünkre a GVH elnöke Rigó Csaba Balázs köszöntötte a résztvevőket.
Zenisek Andrea és Német Noémi az egyértelmű, pontos és ellenőrizhető zöld állítások alkalmazására hívta fel a figyelmet. Kérdésekre válaszolva elmondták, hogy a fogyasztó edukációja és az állítások pontos értelmezhetősége érdekében célszerű a reklámozó honlapján részletesebb, edukatív információt közzétenni.

Nemzetközi konferencia a megtévesztő reklámokról

Nemzetközi konferencia a megtévesztő reklámokról2020. november 6-án, immár nyolcadik alkalommal kerül sor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem JÁK Versenyjog Kutatóközpontja szervezésében a megtévesztő reklámok és egyéb tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok aktuális kérdéseit bemutató angol nyelvű konferenciára.

Az ezúttal az online térben megrendezésre kerülő eseményt Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke nyitja meg. A GVH gyakorlatáról Bak László elnökhelyettes fog beszámolni. A workshop első felében az EU Bizottság képviselője ismerteti az aktuális jogszabályi és policy fejleményeket, majd a meghívott versenyhatóságok (Olaszország, Lengyelország, Dánia, Hollandia), illetve az Önszabályozó Reklám Testület foglalják össze gyakorlati tapasztalataikat. A második panelban a jogalkalmazók közötti európai együttműködésről, illetve a reklámozó vállalkozásokat közvetlenül érintő bírságokról és egyéb szankciókról lesz szó.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (suri.noemi@jak.ppke.hu). További információ található az ucp.versenyjog.com frissülő honlapján.

Sajtóközlemény

Legyen Ön családja bajnoka!

A RENDEZVÉNYT A SZERVEZŐK 2019 SZEPTEMBERÉRE HALASZTOTTÁK.

2019. május 29-én tartja a vállalkozó családok és családi vállalatok számára szóló rendezvényét a KLART Legal Ügyvédi Társulás, Szabó dudás Hargita Ügyvédi Iroda

Vállalkozó családok és családi vállalatok gyakran küzdenek a családi vállalat napi ügyeivel. A vállalat ügyei mellett sokszor kevesebb figyelem jut a család ügyeinek helyes tervezésére és végrehajtására. Pedig a sikeres generációváltás kulcsa az is, hogy a család hosszú távú ügyeit is kézben tartsa valaki, tervezze, szervezze, kivitelezze azokat. Kell egy olyan személy, aki a vállalkozó család CEO-ja, ügyvezetője, kulcsembere, formálója, egyszóval: BAJNOKA.

Meghívó