Emberi méltóság

 • Emberi méltóság - sokoldalú emberábrázolás a reklámokban

  A negatív sztereotípiák megszüntetése a mi felelősségünk is, így mutathatunk pozitív példát a következő generációnak. Mint hirdetők, kreatív alkotók, tartalomkészítők és közzétevők képesek vagyunk arra, hogy pozitívan befolyásoljuk a kultúrát és a társadalmat. A kreativitás az egyik kulcsa annak, hogy a reklámokban életszerűen, a modern és sokoldalú világra reflektálva mutassuk be a környezetünket. Ennek érdekében fogalmaztuk meg ezt a vállalást.

  A téma kezelésére vonatkozóan:

  • Fontos és előremutató vállalást tettek a magyar reklámipar szereplői, amely szerint a jövőben még nagyobb figyelmet szentelnek a sokoldalú emberábrázolásnak a fogyasztó emberi méltósága és önbecsülése érdekében. (Commitment in English)
  • A témához kapcsolódó hazai és külföldi jó példák gyűjteménye segít megérteni, mely területek aktuálisak és fontosak az emberi méltóság reklámokban történő ábrázolása során.
  • A vállalás első évéhez kapcsolódóan hét kategóriában több mint 30 jó példát kaptunk tagjainktól, melyek nemcsak konkrét reklámokhoz, hanem olyan pozitív szemléletet tükröző változásokhoz is kötődnek, melyek egy-egy reklám elfogadási szempontrendszeréhez kapcsolódnak.
 • Nemek szerepeltetése – női méltóság a reklámokban

  Alapvető elvárás, hogy a nemek méltóságuknak megfelelő módon jelenjenek meg a reklámokban. Különösen a női nem megjelenítése kapott az elmúlt években kiemelt figyelmet, így számos tanulmány is foglalkozik e témával. Ma már azonban a diszkrimináció, az emberi test ábrázolási módja, a nő/férfi mint szexuális tárgy megjelenítésének kérdése mellett a reklámok női énképre gyakorolt hatását is vizsgálják.

  A reklám feladata, hogy rövid, egyértelmű és a fogyasztók által ismert „hívószavakkal”, képekkel juttassa el mondanivalóját, azonban sem a jogszabályok, sem a Kódex nem engedi, hogy ezt hátrányos megkülönböztetéssel tegye.

  A téma kezelésére vonatkozóan:

  • az EU Parlament ajánlást fogalmazott meg 2008-ban
  • az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) útmutatót készített tagjai számára